APLIKASI KAEDAH FIQH DALAM PEMBENTUKAN PARAMETER KONTRAK PERNIAGAAN FRANCAIS DOBI LAYAN DIRI: APPLICATION OF THE FIQH METHOD IN THE FORMATION OF THE PARAMETERS OF A SELF-SERVICE LAUNDRY FRANCHISE BUSINESS CONTRACT - Husain, Mohd Huefiros Efizi; Abdul Jalil, Abdullah Firdaus (I-iECONS e-proceedings, 2023)
Kontrak perniagaan francais adalah elemen penting menghubungkan keperluan di antara francaisor dan francaisi sepanjang kontrak berlangsung. Kedua-dua peranan tersebut perlu menyatakan persetujuan ke atas kontrak ditawarkan sebelum perniagaan mula beroperasi. Kontrak yang ditawarkan mengandungi terma khusus yang menfokuskan kepada bentuk operasi perniagaan dan matlamat yang mahu dicapai. Persetujuan mematuhi setiap terma dalam kontrak dituntut supaya kemungkiran dalam mendirikan kontrak dapat diatasi. Walaubagaimanapun, terdapat isu dalam kontrak francais yang belum menemui cara penyelesaian dan ia berlarutan kepada tempoh masa yang lama untuk diselesaikan. Ia memberi impak kepada prestasi operasi perniagaan dan hubungan kedua-dua peranan. Oleh itu, kajian ini meninjau langkah penyelesaian kepada isu tersebut berdasarkan kaedah fiqh tertentu dalam pembentukan parameter kontrak perniagaan francais dobi layan diri. Para fuqaha’ begitu meneliti menghasilkan kaedah fiqh menerusi kefahaman daripada sumber hukum utama Islam agar ia dijadikan rujukan dalam keperluan sejagat. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif untuk mencapai objektif kajian dengan melibatkan kaedah perpustakaan dan temubual bersama pakar. Hasil kajian mendapati kaedah fiqh yang disandarkan bersesuaian untuk dicadangkan dalam pembentukan parameter pelaksanaan kontrak dan menyelesaikan isu dalam perniagaan ini dengan segera. Kajian ini mencadangkan agar penghayatan kaedah fiqh dapat diperluaskan dalam kebanyakan kontrak perniagaan bagi memastikan matlamat operasi perniagaan dapat dicapai sepenuhnya.